Wat is glasvezel?

glasvezel-fiber

Glasvezel wordt ook wel fiber genoemd. Glasvezel is een dunne, sterke draad van glas, die signalen snel en betrouwbaar over grote afstanden kan sturen. Een glasvezel is zo dun als een haar en is slechts 125 a 250 micron. De vezel bestaat uit twee soorten glas: een zeer dunne kern en een dikkere mantel die in elkaar gesmolten zijn.

Hoe werkt glasvezel?
Door een lichtstroom te manipuleren (aan – uit – aan – uit, etcetera) wordt er digitale informatie verstuurd. Er wordt een serie van punten en strepen verstuurd (net als bij het aan en uit doen van een zaklantaarn bij het versturen van een morsecode). Hoe sneller de laser de lichtstroom aan en uit kan zetten, oftewel manipuleren, des te sneller wordt de informatie verstuurd. Doordat het licht in de glasvezel een bijzonder kleine hoek met de buitenkant van de vezel maakt is reflectie gegarandeerd en blijft het licht in de vezel door interne reflectie

Internet, televisie en telefonie
Glasvezel wordt op steeds meer plekken in Nederland aangelegd in de grond. Internet, televisie en telefonie kan ook via glasvezel worden afgenomen. Glasvezel kan een veel hogere internetsnelheid aan dan ADSL en kabel. Momenteel kan er met glasvezel een internetsnelheid bereikt worden van 1 GB per seconde. Maar techneuten hebben de maximale snelheid nog niet gevonden. Dit betekent dat het in de toekomst nog sneller moet kunnen.

Uploaden
Niet alleen de downloadsnelheid gaat heel erg omhoog met glasvezel, ook de uploadsnelheid. Dit is een groot voordeel ten opzichte van kabel en ADSL. De uploadsnelheid geeft aan hoe snel u bestanden kunt versturen. Dit is handig als u e-mails verstuurt met grote bijlagen of als u veel grote foto’s online in een album wilt zetten. Of als u bestanden op wilt slaan in de cloud.

Welke internetsnelheid heeft u nodig?
Als u een abonnement neemt met een hogere internetsnelheid moet u ook meer betalen. Het is daardoor verstandig om goed na te denken welke internetsnelheid u ook echt nodig heeft.

U kunt in principe uit de voeten met alle beschikbare internetsnelheden als u een lichte gebruiker bent. Onder een lichte gebruiker verstaan wij in dit geval: surfen en mailen en niet meer dan 1 computer of tablet tegelijk gebruiken.

Als u meerdere computers of tablets tegelijk gebruikt en af en toe films of muziek download, uitzending gemist of Youtube kijkt in hoge resolutie dan is het aan te raden om een internetsnelheid te nemen in uw pakket met een beloofd maximum van 20 Mb per seconde.

Als u veel films of muziek download, veel online gamed (met multiplayers), en veel uitzending gemist of Youtube kijkt in hogere resolutie terwijl u ook met meerdere computers of tablets tegelijkertijd actief bent in huis dan is het aan te raden om een internetsnelheid te hebben in uw pakket met een beloofd maximum van 50Mb per seconde. Pakketten met glasvezel zijn hiervoor zeer goed geschikt.

Wilt u een alles in 1 pakket met glasvezel?
Bent u overtuigd van het snelle internet van glasvezel en lijkt u dat wel wat? De volgende aanbieders bieden u een pakket aan met glasvezel: