Vanaf wanneer is glasvezel beschikbaar op mijn adres?

Glasvezel check

De glasvezelcheck is de makkelijkste manier om direct te zien of er al glasvezel internet beschikbaar is op uw adres. Glasvezel is in een razend tempo op steeds meer plekken beschikbaar. Vul uw postcode en huisnummer in en zie direct wat de beschikbare internet, internet en TV of alles in 1 pakketten zijn.

Welke glasvezel providers zijn er beschikbaar?

Is er glasvezel internet beschikbaar? Dan kunt u kiezen uit meerdere glasvezel aanbieders. Dit zijn: KPN, Youfone, Budget Thuis, Online.nl, T-Mobile, Freedom en Solcon. Dit zijn de landelijke aanbieders. Sommige regio’s hebben nog aanvullend een regionale provider, zoals DELTA.

Wanneer krijg ik glasvezel?

Is er op dit moment nog geen glasvezel internet abonnement beschikbaar? Dan geven de volgende situaties wat duidelijkheid over wat u kunt verwachten de komende periode.

De graafwerkzaamheden zijn nog niet begonnen

Mogelijk staat jouw adres al gepland voor glasvezelaanleg. Binnenkort kun je een bericht ontvangen van de lokale glasvezelbeheerder met details over de geplande graafwerkzaamheden in jouw omgeving. Dit bericht zal informatie bevatten over de duur van de werkzaamheden en wat je kunt verwachten. Doorgaans ontvang je deze informatie enkele maanden tot een week voordat de werkzaamheden daadwerkelijk van start gaan.

De graafwerkzaamheden in mijn straat zijn begonnen

Zijn er op dit moment graafwerkzaamheden in jouw straat voor de aanleg van glasvezelkabels? Dan is de kans groot dat je binnen enkele weken tot twee à drie maanden glasvezelopties kunt vergelijken voor jouw adres. De exacte tijd hangt mede af van hoe snel de verbinding met de wijkcentrale gecontroleerd en bevestigd kan worden na voltooiing van de aanleg.

De glasvezel aansluiting in mijn woning is nog niet afgerond

Na afronding van de graafwerkzaamheden in jouw straat, wordt bij aansluitingen van T-Mobile, Caiway en Delta Fiber het aansluitpunt in jouw woning doorgaans binnen enkele weken gereedgemaakt.

Als jouw regio valt onder KPN NetwerkNL, dan kun je al kort na het voltooien van de graafactiviteiten glasvezelopties voor jouw adres vergelijken en een abonnement afsluiten, zelfs voordat het aansluitpunt in jouw woning is geïnstalleerd.

Wanneer glasvezelabonnementen beschikbaar zijn voor jouw postcode via de glasvezelcheck, kun je direct een keuze maken bij de internetproviders die via het KPN-netwerk leveren. Welke aanbieders dit zijn, is zichtbaar in de vergelijkingsmodule.

Zodra je besluit een glasvezelabonnement te nemen, wordt er meteen een afspraak gemaakt om het glasvezelaansluitpunt in jouw huis te installeren.

De glasvezel aansluiting in mijn woning is wel afgerond

Hoewel de aansluiting in je woning gereed kan zijn, is het niet altijd direct mogelijk om te bestellen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de wijkcentrale nog niet operationeel is. Voordat bewoners toegang krijgen, wordt de wijkverbinding grondig getest. Dit kan enkele weken duren. Controleer regelmatig de postcode check om te zien of je al kunt bestellen.

Hoe verloopt de aanleg van glasvezel bij mij thuis?

Dat gaat in 5 overzichtelijke stappen.

Stap 1. Besluit tot aanleg door de netwerkbeheerder
Zodra de netwerkbeheerder in jouw omgeving beslist om glasvezel aan te leggen, word je hiervan op de hoogte gesteld.

Stap 2. Werkzaamheden in jouw straat gaan van start
Je straat krijgt een glasvezelkabel en er wordt een aansluitpunt voorbereid bij je huis. Dit hele proces is meestal binnen een dag klaar en je hoeft hiervoor niet thuis te blijven.

Stap 3. Je huis krijgt een glasvezelaansluiting
Een aantal weken tot 3 maanden nadat de kabel in je straat is aangelegd, wordt de aansluiting in je huis verzorgd. De netwerkbeheerder zal hiervoor een afspraak met je inplannen. Het aansluiten zelf is vaak binnen een half uur gedaan. Er dient tijdens deze afspraak iemand thuis te zijn.

Stap 4. Vergelijk de glasvezelabonnementen
Ongeveer een week na de aansluiting in je huis, kun je glasvezelabonnementen bekijken en een keuze maken. Onze glasvezel vergelijker geeft je een overzicht van alle beschikbare opties op jouw adres. Het is goed mogelijk dat er meer keuzemogelijkheden zijn dan enkel het aanbod van de primaire netwerkbeheerder. Zo vindt je eenvoudig de goedkoopste glasvezel optie of de beste glasvezel optie voor jou.  En de glasvezel aanbiedingen maken de overstap extra interessant. Het hoeft echt niet duur te zijn!

Stap 5. Je glasvezelabonnement wordt geactiveerd
Na het verkrijgen van je thuis aansluitpunt kan het nog enkele weken duren voordat je daadwerkelijk gebruik kunt maken van je glasvezelabonnement. Er worden nog enkele controles uitgevoerd op het netwerk door de netwerkbeheerder.

Wanneer alles gereed is, zal jouw provider een monteur sturen. Deze monteur regelt de installatie van je modem, zorgt voor een actieve wifi-verbinding en, indien van toepassing, stelt je tv-pakket in. Het genieten van razendsnel glasvezel internet kan beginnen!

Wie legt glasvezel internet aan?

Diverse organisaties dragen zorg voor het onderhoud en de realisatie van het glasvezelnetwerk. De voornaamste vier organisaties die in Nederland hun eigen glasvezelinfrastructuur ontwikkelen zijn:

  • KPN NetwerkNL
  • T-Mobile (Open Dutch Fiber)
  • Caiway
  • Delta

Van deze groep zijn KPN NetwerkNL en T-Mobile de belangrijkste spelers wat betreft de aanleg. Echter, buiten deze grote vier, zijn er ook diverse lokale initiatieven die op kleinschalig niveau glasvezel implementeren.

Het is belangrijk te benadrukken dat je niet beperkt bent tot enkel deze vier organisaties wanneer je een internetabonnement gaat uitzoeken. Er zijn meer dan 15 aanbieders die diensten kunnen verstrekken via deze netwerken. Op het netwerk van KPN heb je bijvoorbeeld een keuze uit ruim 10 verschillende providers. Je bent dus niet verplicht een abonnement bij KPN zelf af te sluiten.