NPO wil toeslag op TV-kijken

30 november 2017 – De NPO heeft aangekondigd dat ze met TV aanbieders, waaronder Ziggo en KPN, in gesprek willen omdat ze nieuwe overeenkomsten willen maken voor het distribueren van de zenders en programma’s. Ze willen dat de aanbieders meer gaan betalen. Waarom? Wij nemen u er in mee.

Een snellere terugloop dan van tevoren gedacht van de reclame inkomsten zorgt ervoor dat ze bij de NPO waarschijnlijk moeten gaan bezuinigen. De schatting is dat ze het vanaf 2019 met maar liefst 60 miljoen euro minder moeten doen. Dit komt doordat de huidige reclame inkomsten van 200 miljoen euro teruglopen naar 150 miljoen euro. Arie Slob (mediaminister) heeft laten weten dat het kabinet dit tekort niet zal gaan aanvullen. En dus moeten de NPO hier zelf iets op verzinnen om het op te vangen. Als dit niet lukt, dan zal het budget naar beneden moeten worden bijgesteld. Wel heeft de minister gezegd dat NPO de markt niet mag verstoren en de commerciële partijen niet in de weg mag zitten.

Een optie om dit te bewerkstelligen is door de zenders meer te laten betalen. Oftewel een hogere doorgiftevergoeding. Aanbieders zijn verplicht om NPO 1, NPO 2 en NPO 3 plus vijf landelijke radiokanalen aan alle klanten aan te bieden. Dit staat in de Mediawet. Aan deze verplichting wil de NPO dus nu het liefste een hogere prijs in rekening brengen. Als dit echt gaat gebeuren op deze manier dan is de kans natuurlijk groot dat de rekening uiteindelijk betaalt wordt door de klanten van de aanbieders, want de hogere kosten zullen Ziggo en KPN ongetwijfeld doorberekenen aan klanten in de vorm van een prijsverhoging van hun alles in 1 pakket of abonnement. Aanbieders hebben laten weten in gesprek te zullen gaan met NPO, maar niet zomaar een verhoging te accepteren zonder dat ze daar ook iets voor terug krijgen. Daarnaast is de doorgifte vergoeding pas geleden al verhoogd.  Op social media is er al onrust ontstaan en wordt er gesproken over extra TV-toeslag en de omroepbijdrage. We gaan het voor u volgen wat de ontwikkelingen zullen zijn op dit gebied.

Wilt u meer informatie over de abonnementen van KPN en Ziggo? Dat kan ook hier:

Ziggo alles in 1
KPN alles in 1
Ziggo internet en TV
KPN internet en TV
Ziggo of KPN?