Weinig keuze voor snel internet

27 augustus 2015 – Bent u ontevreden over uw internet? Switchen van aanbieder is niet altijd mogelijk. Als u sneller internet wilt is uw keuzemogelijkheid vaak nog beperkt ook.

Uit onderzoek van de ConsumentenBond en Stratix onder ruim 250.000 adressen blijkt dat de keuze erg tegenvalt. De meeste huishoudens kunnen kiezen uit 1 of 2 aanbieders. Terwijl de ConsumentenBond pleit voor minimaal 3 aanbieders.

Een snelheid van 30 Mb/s wordt over niet al te lange tijd als het goed is de nieuwe Europese standaard. Een kwart van de huishoudens kan bij een minimum snelheid van 30 Mb/s slechts kiezen uit 1 aanbieder. De helft heeft een keuze uit 2. En slechts 1 op de 6 kan kiezen uit 3 of meer aanbieders. Bij 1 op de 14 huishoudens is 30 Mb/s momenteel niet haalbaar.

Hoe verder de ondergrens van internetsnelheid wordt verhoogd des te minder keuze is er mogelijk. Als u bijvoorbeeld op zoek bent naar een internetsnelheid van 200 Mb/s dan kunt u in de meeste gevallen slechts kiezen uit 1 aanbieder. Dit geldt voor bijna 70% van de huishoudens. 17% heeft keuze uit 2 aanbieders en 3% uit 3.

Als de minimum snelheid van 10 Mb/s wordt aangehouden dan is er wel voldoende keuze voor iedereen. 61% van de huishoudens kan dan terecht bij 3 of meer aanbieders. En 27% heeft in ieder geval nog de keuze uit 2 aanbieders. Uiteraard is 10 Mb/s eigenlijk behoorlijk te kort gezien het huidige internet gebruik in de meeste huishoudens. Met 10 Mb/s is het niet goed mogelijk om meerdere personen tegelijkertijd gebruik te maken van het internet. Laat staan te downloaden en tegelijkertijd te surfen of een online video te bekijken of te gamen.

Grote steden
Ook is er onderzoek gedaan naar het verschil tussen de grote steden versus de rest van Nederland. In de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht is de keuze voor een snelle internetverbinding niet groter dan de rest in Nederland. Bij 100 Mb/s kan 70% in de grote steden maar bij 1 aanbieder terecht. In de rest van Nederland geldt dit voor 56%. Daarnaast heeft 14% keuze uit 2 aanbieders in de grote stad. Buiten de grote steden ligt dit op 30%.

Buiten de bebouwde kom
Woont u buiten de bebouwde kom? Dan heeft u nog minder keuze over het algemeen. Meer dan de helft van de huishoudens buiten de bebouwde kom hebben niet de beschikking over een internetsnelheid van 30 Mb/s.

Niet overal is het zo slecht gesteld met de internetaanbieders en hun snelheid. Woont u toevallig in Harderwijk? Dan kunt u maar liefst kiezen uit 6 aanbieders die minimaal 50 Mb/s aanbieden.

Petitie
De ConsumentenBond pleit ervoor dat iedereen meer keuze moet hebben voor snellere internetabonnementen. Hiervoor zijn ze een petitie gestart. Deze vindt u op de website van de ConsumentenBond.

Wilt u weten welke aanbieders er allemaal bij u kunnen leveren?
Maakt u dan gebruik van onze postcodecheck. Deze geeft u eenvoudig en snel inzicht in uw mogelijkheden.