Wifi snelheid verbeteren

Er is eigenlijk weinig net zo irritant als een trage Wifi verbinding. Als u op vakantie bent of niet thuis dan is het nog wel acceptabel dat een internetverbinding niet super snel is, dat heeft nog wel een bepaalde charme, maar als u thuis bent dan moet het gewoon lekker snel gaan. Dan wilt u toch ook het maximale uit uw verbinding halen? Haperende filmpjes of websites die langzaam laden, dat is echt geen pretje. Maar wat kunt u er aan doen om uw Wifi snelheid te verbeteren? Wij zetten enkele tips voor u op een rijtje.

Tip 1: De router op de juiste plek

De wifi verbinding heeft echt een hekel aan water, glas, muren en de magnetron. Dit zijn objecten die het bereik wel degelijk flink kunnen verstoren. Met als resultaat dat uw verbinding minder optimaal is en het risico op haperende sites of video’s echt aanzienlijk groter is. Dus zorg ervoor dat u het Wifi modem in een open ruimte plaatst. Het liefst zo hoog mogelijk en niet in een hoek. Staat uw modem nu strak tegen de muur in de hoek? Dan kan het verplaatsen van de modem met een paar centimeter al een flink verschil maken. Uw huis heeft namelijk blinde plekken waar het bereik slecht of slechter is.

Tip 2: De straal

Het is te adviseren om uw computer of laptop niet meer dan 10 meter bij uw modem vandaan te plaatsen. En laat er ook niet meer dan 1 verdieping tussen zitten. Zit u graag met uw laptop in de tuin of op zolder? Dan is het verstandig om een Wifi-versterker aan te schaffen om op deze manier het bereik van de Wifi flink te vergroten.

Tip 3: de wifi-standaard van de apparaten

Of u op uw laptop of computer het maximale uit de verbinding kunt halen hangt niet alleen af van het modem, maar ook van uw laptop of computer. Dit noemen we de ‘Wifi standaard’. Er zijn verschillende Wifi standaarden. Van laag naar hoog zijn dat: A, B, G, N en AC. Wilt u weten welke standaard uw apparaat heeft? Dat is makkelijk te achterhalen via de technische specificaties. De trage verbinding kan dus ook komen door de beperking vanuit het apparaat. Om nu meteen allemaal nieuwe apparaten (laptops, computers, smartphones, tablets) te kopen is wat prijzig, maar als u toch een nieuwe computer gaat kopen dan is het wel iets om rekening mee te houden.

Tip 4: Kies een ander Wifi kanaal

Uw wifi modem kiest automatisch het kanaal waarop het internet op binnenkomt, maar dat is zeker niet altijd de beste keuze. Als uw buren namelijk ook op datzelfde kanaal zitten dan wordt het wel erg druk op dat kanaal en dat komt de kwaliteit en snelheid niet ten goede. Spreek dus eens af met de buren en kijk of jullie allebei op een ander kanaal kunnen gaan zitten. Daar heeft iedereen profijt van.

Tip 5: Wifi uitzetten

Heeft u een heleboel apparaten die tegelijkertijd gebruik maken van de bandbreedte van het netwerk thuis? Dan is het heel makkelijk. Als er minder apparaten gebruik van maken dan blijft er meer over voor de overgebleven apparaten. Het kan dus zeker de moeite lonen om de Wifi uit te zetten op een apparaat dat u op dat moment niet gebruikt. Sommige TV’s of tablets blijven de Wifi verbinding belasten ook al maakt u daar geen gebruik van op dat moment.

Tip 6: Alles geprobeerd

Heeft u alles geprobeerd en wilt u niet een ander abonnement (duurder) aanschaffen. Maar vindt u het bijvoorbeeld belangrijk dat het downloaden sneller gaat dan online TV kijken, dan kunt u prioriteiten instellen. Dit doet u met de Quality of Service techniek. U geeft hiermee aan welke programma’s u belangrijk vindt. Die krijgen dan voorkeur op de bandbreedte en gaan sneller. De totale snelheid van de bandbreedte verandert niet, maar de dingen die u het belangrijkste vindt krijgen voorrang op de rest.

Tip 7: Een sneller abonnement

Heeft u de overige 5 tips geprobeerd en bent u nog niet tevreden? Het kan ook liggen aan de maximale snelheid die u beschikbaar heeft in uw abonnement. Misschien voldoet die ondertussen niet meer aan uw wensen. Dan is het slim om te starten met alles in 1 vergelijken en goed naar de internetsnelheid te kijken.

Meer informatie over enkele populaire abonnementen? Dat kan hier: