Ziggo blijft analoog radio aanbieden

29 december 2017Ziggo mag voorlopig analoge radio blijven aanbieden, ook als ze gaan stoppen met het aanbieden van analoge TV. Dat heeft VodafoneZiggo (Ziggo is daar onderdeel van) te horen gekregen van het Commissariaat voor de Media.

De ontheffing is geldig tot 2021 die Ziggo nu heeft gekregen. Dat betekent dat Ziggo analoge FM radio via de kabel met blijven aanbieden als ze stoppen met analoge TV aanbieden via de kabel. Analoge TV en radio zijn normaal aan elkaar verbonden. Zo is opgenomen in de Mediawet die hier van toepassing is. Als Ziggo geen ontheffing zou hebben gehaald dan zouden ze ook moeten stoppen met analoge radio als ze stoppen met analoge TV. Maar dat wil Ziggo niet, want analoge radio wordt door de klanten van Ziggo nog veel meer gebruikt dan TV analoog. Ondanks dat Ziggo radiozenders ook digitaal aanbiedt zijn er toch nog een heleboel abonnees die gebruik maken van analoge radio en die wil Ziggo graag blijven bedienen op deze manier.

Waarom gaat Ziggo stoppen met analoge TV? Dit heeft te maken met de beschikbare ruimte die vrijkomt op de kabel als analoge TV niet meer hoeft te worden doorgegeven. De ruimte die vrijkomt willen ze dan gaan vullen met veel sneller internet. Het is dan zelfs mogelijk om een abonnement aan te gaan bieden met een Gigabit internetsnelheid. Hiervoor is een overstap nodig naar DOCSIS3.1 en daarvoor is vooral bandbreedte nodig. Dat kan Ziggo dus op deze manier realiseren. Dit is de goedkoopste oplossing. Op een later moment zal Ziggo alsnog analoge radio uit gaan zetten om nog meer bandbreedte vrij te spelen, maar ze lijken te gaan beginnen met TV. In de Mediawet staat niet dat het verplicht is om analoge TV en radio door te blijven geven. VodafoneZiggo mag hier dan dus ook mee stoppen.

Wilt u meer informatie? Ga dan naar de website van Ziggo.
Wilt u meer informatie over de abonnementen van Ziggo? Dat kan ook hier: