Ziggo krijgt steeds meer concurrentie van glasvezel

7 februari 2019 – Er zijn in Nederland steeds meer woningen met een glasvezelaansluiting. Dit aantal blijft maar groeien en zorgt ervoor dat de concurrentie voor Ziggo, dat nog altijd geen glasvezel levert, steeds groter wordt. In totaal zijn er op dit moment 3 miljoen glasvezelaansluitpunten, volgens de meetmethode van onderzoeksbureau Stratix. Bij ons in Nederland wordt op dit moment ongeveer 40% van de aanwezige glasvezelaansluitingen ook daadwerkelijk gebruikt voor het leveren van een internet en/of tv pakket, waarbij het ook mogelijk is om eventueel ook gebruik te maken van vaste telefonie. De komende jaren zal het aantal aansluitingen van glasvezel alleen maar blijven stijgen. Dit komt onder andere doordat KPN heeft laten weten een miljoen huishoudens te willen gaan voorzien van glasvezel.

Hierdoor komt Ziggo, het grootste kabelbedrijf in Nederland, verder onder druk om toch wel ook diensten via glasvezel te gaan leveren. Op dit moment is Ziggo, onderdeel van VodafoneZiggo, bezig met het opwaarderen en upgraden van het kabelnetwerk naar DOCSIS3.1. Dit is het netwerk van de toekomst bij Ziggo en kan snelheden leveren tot 1 Gbps (1000 MBps). Dat is eigenlijk dezelfde snelheid als er op dit moment geleverd kan worden door aanbieders van glasvezel diensten. Met DOCSIS3.1 wordt ook de stabiliteit en betrouwbaarheid van het netwerk verder verbeterd wat ook weer moet leiden tot minder storingen. Het enige verschil is natuurlijk nog wel dat er bij een kabelverbinding een lagere uploadsnelheid wordt geleverd dan de downloadsnelheid en bij een glasvezelverbinding is dit gelijk en gaat het uploaden even snel als het downloaden.

Een ander bijkomend voordeel van een groter glasvezelnetwerk is dat de telecom aanbieders ook echte internet only abonnementen kunnen gaan bieden aan hun klanten. Ziggo levert wel een internet only abonnement aan, maar eigenlijk leveren ze ook standaard een DKTV abonnement mee, omdat ze anders geen toegang krijgen tot het kabelnetwerk. Een DKTV abonnement betekent dat er ook direct een digitaal aanbod van TV zenders wordt meegeleverd. Dat hoeft niet echt een nadeel te zijn, maar het gebeurd op dit moment wel.

Wilt u meer weten over deze ontwikkeling? Ga dan naar de website van Ziggo.
Wilt u meer weten over de beschikbare Ziggo pakketten op uw adres? Dat kan ook hier: