Ziggo loopt qua zenderaanbod achter bij KPN

Als het gaat om internet, bellen en tv dan gaat de grootste strijd in Nederland tussen KPN en Ziggo. Als we kijken naar het zenderaanbod dan wordt de achterstand van KPN steeds groter. Maar KPN scoort wel weer hoger op het gebied van klanttevredenheid en service. En dat blijkt beter aan te slaan, want KPN ziet het aantal nieuwe klanten voor TV nog steeds toenemen, en Ziggo ziet kwartaal op kwartaal het aantal klanten afnemen. Maar Ziggo lijkt het omslagpunt wel dichterbij te zien komen. Het verschil in het aanbod van zenders kan wel eens een verschil zijn dat van doorslag gaat zijn. Hoe zit dat precies?

KPN TV

Als we kijken naar het zenderaanbod bij Ziggo en KPN dan is deze natuurlijk voor het grootste deel hetzelfde. Beide aanbieders hebben de belangrijkste en meest bekeken zenders in Nederland in het aanbod zitten. KPN biedt ook zenders aan die Ziggo niet heeft en vice versa. Maar wat KPN ook goed doet is het aantal zenders in HD kwaliteit. Dat zijn er namelijk meer dan bij Ziggo. Dan gaat het wel om de meer regionale omroepen zoals TV5 Monde HD, BBC World News HD, Al Jazeera HD. Het overige grote voordeel van KPN is het 4K ultra HD aanbod. Dit aanbod is op dit moment nog niet heel ruim. Maar KPN is er wel klaar voor om het uit te breiden als het aanbod daar klaar voor is. Tijdens de zomer van 2018 kunnen ze bijvoorbeeld het WK voetbal (ook al doet Nederland niet mee) aanbieden in 4K via VRT.

Ziggo TV

Maar hoe zit het dan bij Ziggo als we dat vergelijken met KPN? KPN richt zich meer op de internationale nieuws zenders, Ziggo richt zich meer op de thema kanalen. Denk hierbij aan RTL Crime HD, RTL Lounge HD, RTL Telekids HD, OUT TV HD en ARD HD en ZDF HD. Maar ook het aanbod van muziekzenders is bij Ziggo groter dan KPN. En daarmee uiteindelijk ook het totale aantal zenders in HD kwaliteit. Maar 4K Ultra HD is er dan nog weer niet bij Ziggo. Daarin loopt KPN dus voorop. Mogelijk dat Ziggo Sports en het nieuwe Formule 1 seizoen daar mogelijkheden voor gaan bieden voor Ziggo.

Waarom is dit verschil opvallend?

KPN heeft in principe minder te maken met een beperking vanuit bandbreedte. Daar waar Ziggo eerst ruimte moet maken voor meer HD zenders door de SD zenders niet meer uit te zenden en beschikbaar te stellen heeft KPN daar in dat opzicht geen last van. Het is voor hun nog steeds niet per se goedkoop om extra zenders aan te bieden, maar ze doen dit dus niet op het moment.

Wilt u meer informatie? Ga dan naar de website van Ziggo of de website van KPN.

U kunt de beschikbare abonnementen van beide aanbieders ook hier verder bekijken: